AL HET NIEUWS UIT
DE ANTWERPSE RAND

ESSEN, KALMTHOUT EN WUUSTWEZEL


«Uitgestorven» boommarters nu ook gespot in het domein Bokrijk

GENK, KALMTHOUT, LEUVEN – Met een automatische bewegingscamera konden veldwachters in het domein Bokrijk in Genk een boommarter fotograferen. Jarenlang werd gevreesd dat de boommarter in Vlaanderen was uitgestorven. Onlangs werd een dode boommarter gevonden langs de N75 in Genk. Het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek vermoedt dat er een vestiging met meerdere boommarters op het domein bestaat. Nadat er in mei 2007 een gewonde boommarter gevonden was in het centrum van Kalmthout, wordt vermoed dat daar ook een groep van de dieren leeft, net als in het Meerdaalwoud bij Leuven. De boommarter eet dieren: eekhoorns, muizen, konijnen, zangvogels, duiven, watervogels, maar ook kikkers, kevers, paddenstoelen. De zoogdieren zijn vooral ’s nachts actief, leven alleen, maar wel in een territorium dat dat van andere marters overlapt. (InLimburg.nu – 14 oktober 2017)

Wachtende schoolbus helemaal uitgebrand

KALMTHOUT ● Rond 15 uur vrijdagnamiddag vatte een schoolbus vuur langs de Kinderwelzijnstraat in Kalmthout. De bestuurder had de bus in de straat geparkeerd en wachtte op de kinderen, die de school zouden verlaten. Plots zag de man dat de achterkant van zijn bus brandde. Hij probeerde nog zelf te blussen, maar zag nagenoeg heel de bus in de vlammen opgaan. De brandweer kreeg de bus uiteindelijk gedoofd. De kinderen van de school Wingenduin werden met een andere bus naar huis gebracht.

Groene sleutel voor De Berk

ESSEN ● Het natuurvriendenhuis De Berk in Essen ontving de Groene Sleutel van de Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen. De Berk kreeg al voor het vierde jaar op rij De Groene Sleutel in de categorie 'vakantiecentrum'. De Berk bestaat sinds 1934, maar werd recent volledig gerenoveerd in natuurvriendelijk materiaal en erg energie-, water- en afvalzuinig.

Nieuwe wijzerplaat op kerktoren

WUUSTWEZEL – In Wuustwezel wordt een nieuwe wijzerplaat gehangen op de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De vroegere wijzerplaat langs de kant van het Hofakker werd door een storm weggeblazen.

67 jobs op de tocht bij ETAP Lighting

MALLE – In Malle schrapt de verlichtingsspecialist ETAP Lighting nog voor half augustus 67 van de 341 jobs. Ook in buitenlandse vestigingen wordt gesnoeid. Dat liet de directie weten op een bijzondere ondernemingsraad. Het gaat over 47 plaatsen van arbeiders en 20 bedienden. ETAP legde zich toe op de levering van licht voor industriële gebouwen en kantoorruimten. Net toen de directie de ommezwaai naar energiezuinige ledverlichting maakte, sloeg de crisis toe en viel de omzet terug van 60 tot 50 miljoen euro. De markt herpakt zich erg traag, wat zorgt voor extra nood aan besparingen. De vakbonden hopen alsnog het aantal ontslagen te beperken en uiteindelijk voor de getroffen werknemers de best mogelijke regeling te bereiken.

Verdachte van aanranding blijft in cel

HOOGSTRATEN, BRECHT, MOL – In Turnhout heeft de raadkamer van de strafrechtbank de aanhouding van de 30-jarige I.A. uit Brecht verlengd. De Palestijn wordt ervan verdacht een meisje van 15 jaar te hebben aangerand. De man sloeg toe op 15 mei 2016 op een bus in Hoogstraten. Hij viel het meisje uit Antwerpen lastig en randde haar aan. De politie kon de kerel arresteren.

Verkoopnet van drugs opgerold

ESSEN – Bij zes simultane invallen op zoek naar drugs vond de politie van de zone Grens dinsdag ecstacy, cannabis, veel contant geld en zaken om drugs te kweken en te verhandelen. Er werden vijf wagens in beslag genomen. Vier mensen werden gearresteerd en daarna door de onderzoeksrechter aangehouden. Het zijn allemaal inwoners van Essen tussen de 20 en 25 jaar. Een vijfde kon vluchten. De 20-jarige wordt gezocht.

Beroepsrechter herleidt straf homejacker

SCHILDE, BORGERHOUT, BRASSCHAAT – Het hof van beroep in Antwerpen heeft de 15 jaar gevangenisstraf van de 21-jarige Darcy B. uit Borgerhout teruggeschroefd naar 10 jaar cel. Daardoor krijgt de man van het hof nog een kans op een toekomst. Op 2 april 2015 had de kerel een man uit Brasschaat op de oprit van diens huis beroofd van een Porsche Macan. Darcy B. ging ermee joyriden, tot hij in Nederland gesnapt werd. Hij vluchtte en botste tijdens die vlucht op de E19-afrit van Meer. Op 21 augustus overviel hij een echtpaar van 77 en 81 jaar op het terras van hun woning in Schilde. Ze slachtoffers werden met een vuurwapen bedreigd en de man werd bewusteloos geslagen. B. maakte een portefeuille, horloges en de Range Rover van het koppel buit. Hij had al in de buurt rondgehangen en werd herkend aan zijn t-shirt.

Acht jaar voor moordpoging op ex-vriend

ZOERSEL, VORSELAAR – Een Antwerpse strafrechter veroordeelde de 46-jarige Véronique S. uit Vorselaar tot acht jaar gevangenisstraf voor de moordpoging op haar ex-vriend. Bart H. Op 12 januari 2014 sprong iemand nabij de woning van Bart H. in Zoersel uit de struiken, sloeg hem met een ijzeren staaf en stak hem daarop met een gebroken fles in de hals. De man kon achter weerwerk bieden en de aanvaller overmeesteren. Het bleek zijn ex-partner te zijn. Die vrouw, Véronique S., had een nylonkous over het hoofd en zeven T-shirts, twee truien en verschillende broeken over elkaar aan. In een rugzak staken scalpels en een briefje waarop stond dat haar dochter van 3 alleen thuis was. Ze stelde dat ze haar ex een lesje wilde leren, omdat hij haar verkracht had. Volgens de rechter was de vrouw toerekeningsvatbaar en had ze wel degelijk de intentie de man te doden. Ze moet hem ook 6.020 euro schade vergoeden.